top of page
lashevetlakumchild

קינזיוטייפ לתינוקות וילדים בטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית

קינזיוטייפ לתינוקות וילדים

קינזיוטייפ לתינוקות וילדים


  קינזיו…מה?

הרצועות הדביקות הצבעוניות האלה, שאולי כבר ראיתם בעבר, מודבקות על גופם של ספורטאים: לטניסאים על הכתף, לאצנים על הרגל ועוד ועוד, מתחילות לקחת חלק שוטף בטיפולי הפיזיותרפיה. הן הופכות שכיחות בטיפול במבוגרים (בפגיעות ספורטאים, בבעיות אורטופדיות ונוירולוגיות), ובהחלט גם בתחום השיקום והטיפול בתינוקות וילדים.

פוסט זה הינו חלק מסדרת פוסטים, בנושא שימוש בטכניקות ויישומים מעניינים וחדשניים בפיזיותרפיה התפתחותית:

  1. על המשמעות של בחירת מקצוע המטפל לסייע בהתפתחות התינוק – בפוסט מי מטפל בתינוקות שלנו?

  2. בקרוב ממש! פוסט בנושא שימוש במשחקי מחשב ייעודיים במהלך טיפול בילדים

לפלסטרים האלו, העשויים בד צבעוני, הקרויים קינזיוטייפ (‘מדבקות’, כך אני נוהגת לקרוא להן ) שימושים ויישומים שונים, יתרונן הוא ביכולת להשאיר אותם על העור למשך 3-5 ימים! (כולל מקלחות). ניתן לרכוש אותם באופן עצמאי, בבתי מרקחת שונים, וכן בקליניקות המטפלות. ישנם סוגים שונים,המון חברות- ואפילו סוג עדין במיוחד המתאים מאוד לתינוקות.

הנה כמה דוגמאות לצבעים היפים של סלילים פתוחים אצלי בקליניקה, שתתרשמו:


סלילי קינזיוטייפ

סלילי קינזיוטייפ צבעוניים- חלק ממגוון רחב


מטרת ההדבקה של קינזיוטייפ לתינוקות וילדים:

הקינזיוטייפ (הצבעוני והמקסים) נועד לתת לתינוק ולילד תחושה עורית מסויימת, ששואפת ליצור גרייה לפעולה כלשהיא בשריריו, כלומר- יוצרת תנועה (או מפחיתה תנועה). זהו ההגיון הטיפולי מאחורי הטכניקה, ומחקרים מתחילים להראות שיש משהו בעניין – בהמשך אציג כמה.

אבל – חשוב לציין! הקינזיוטייפ איננו הטיפול הפיזיותרפי. הקינזיוטייפ היא שיטה שמתלווה לטיפול, ומושפעת ממטרות הטיפול הייחודיות לכל תינוק וילד. אופן העבודה אינו ‘פרוטוקול’ אלא התבוננות והערכה של יכולות הילד וחשיבה טיפולית: מה הילד רוצה לעשות וקשה לו? למה קשה לו? מה ההורים חושבים שהתינוק צריך? ולכן, מומלץ כי מי שמבצע את ההדבקה לתינוק יהיה בעל חשיבה קלינית ונסיון מקצועי, שכן השימוש בקינזיוטייפ הינו חלק מטיפול, ואיננו טיפול בפני עצמו.

קיימים עקרונות מפתח בהדבקת קינזיוטייפ לתינוקות וילדים:

  1. התאמת סוג הטייפ לעורו של התינוק/הילד וכן עריכת בדיקות רגישות מקדימות.

  2. הדרכה למשפחה כיצד מתבצעת הסרת הטייפ, ומתי (חשוב!!)

  3. כמות המתח בטייפ משתנה בהתאם למטרה הטיפולית

  4. כיוון ההדבקה משתנה לפי המטרה הטיפולית

  5. האזורים אותם נבחר להדביק – האם נדביק מעל שריר ספציפי? או באזורים מייצבים מרכזיים יותר בגוף?

באילו מקרים מומלץ לנסות את הקינזיוטייפ בטיפול הפיזיותרפיה ההתפתחותית?

הנה מספר דוגמאות עקריות:


קינזיוטייפ לתינוקות ופעוטות בעלי טורטיקוליס עקשן –

הרשת מלאה בתמונות של תינוקות ופעוטות המטופלים בשילוב של קינזיוטייפ:

בחרתי להציג תמונה מבלוג מעניין: My Tortocollis Baby, בו האם משתפת בחוויותיה כאמא לתינוקת עם טורטיקוליס משמעותי. תאור התהליך הטיפולי, חוויות המשפחה וכן החשיבה הטיפולית יוצרים בלוג מעניין. באופן ספציפי יש התייחסות לקינזיוטייפ בטיפולי הפיזיותרפיה ההתפתחותית, ובכלל את ההתקדמות (המרשימה), של הילדה.

הנה דוגמא אחת להדבקה (האם תארה אותה כמוצלחת, לאחר נסיון קודם שהיה פחות מוצלח בכיוון השני):

התמונה מתוך הבלוג - my torticollis baby

התמונה מתוך הבלוג – my torticollis baby


שימו לב שהקינזיוטייפ בתמונה הינו בצבע גוף. אצלי בקליניקה, אם ההורים בעניין – אנו משתמשים בצבעים זוהרים- אם כבר, אז כבר 🙂

בדוגמא הבאה – הדבקת קינזיוטייפ בטורטיקוליס השונה מעט מהתמונה הקודמת, מהקליניקה שלי (תודה להורים שאישרו לי את העלאת התמונה!):

בתינוק החמוד שבתמונה הבאה הוספתי הדבקה לעידוד ייצוב השכמה.

החשיבה הקלינית כאמור משנה את ההדבקה בין המטופלים. ואכן קיימת שונות בהדבקות גם באותו מטופל, לפי התמונה הקלינית ביום הטיפול –


קינזיוטייפ לטורטיקוליס+ ייצוב שכמה

קינזיוטייפ לטורטיקוליס + ייצוב שכמה


שמחה לתאר כי פורסם מחקר ראשוני בנושא, עם תוצאות מעניינות לטובת ההדבקה כמשפיעה מיידית על האיזון בכוחות השרירים של שני צדדי הצוואר (Ohman (2012. זהו עדיין מחקר ראשון, עם קבוצה קטנה ומגבלות מחקריות (שהוצגו בפירוט בהגינות הנדרשת מכל כותב מאמרים ועורך מחקרים, יש לציין).


קינזיוטייפ לתינוקות בעלי טונוס נמוך-

במקרים שהתינוקות מראים קושי להפעיל את גופם כנגד כוח הכובד, לנוע ולשנות מנחים (שכיבה על הבטן, התישבות וזחילה), הקינזיוטייפ שואף לרמוז לתינוק אילו שרירים כדאי ‘להעיר’.

במקרים אלו ניתן להדביק קינזיוטייפ באזורים רבים בגוף, לפי מטרות הטיפול של הפיזיותרפיסט המטפל.


קינזיוטייפ לתינוקות וילדים בעלי שיתוק מוחין –

פה מטרות הטיפול קשורות לתבניות תנועה, ולשיטת ההדבקה יש חשיבות רבה לצורך הפחתת/העלאת התנועה באזורים שונים בגוף.

פורסמו עד כה מספר מחקרים בנושא השפעת ההדבקה על יציבה ועל מנח הישיבה של ילדים בעלי CP, הנה שלושה מהם –

  1. בילדים בגילאי 5-11 שילוב עם פיזיותרפיה נמצאה השפעה לטובה על מנח ישיבה. ההשפעה לטובה נצפתה גם בהערכה מאוחרת יותר, לאחר סיום הטיפול. (Simsek et al 2011)

  2. נמצא כי טיפול משולב בובט +קינזיו במשך חצי שנה, בילדים עם המיפלגיה שיפר תפקודי ניידות (Losa et al, 2010)

  3. מחקר פיילוט קטן – השפעה חיובית על פעילויות דינמיות (Da Costa, 2013)

קיימים שימושים רבים למקרים מגוונים נוספים בהם ניתן ומומלץ לנסות להעזר בקינזיוטייפ לצורך שיפור התפקוד של התינוק, הפעוט והילד. במקומות בהם אני עובדת, הקינזיוטייפ הינו כלי טיפולי נוסף אינטגרלי בטיפול, בהתאם לצורך.

לסיכום, אנו בעיצומה של הלמידה הקלינית בנושא השימוש בקינזיוטייפ בטיפולי הפיזיותרפיה ההתפתחותית, וממש בחיתולים בהבט המחקרי בנושא. דרוש מחקר והמשך נסיון בנושא, וכמובן שניתן לבצע טיפולי פיזיותרפיה נהדרים גם ללא השימוש בקינזיוטייפ, אולם זוהי עוד טכניקה מעניינת לארגז הכלים של הפיזיותרפיסט ההתפתחותי, ומומלץ להכירה, ושווה לנסות.

מטרות ההדבקה משתנות מילד לילד, וכן בהתאם למטרות הטיפול- ולכן ישתנו באותו המטופל בהתאם להשגת מטרות הטיפול, וקביעת מטרות הטיפול החדשות.


קינזיוטייפ לעידוד סופינציה

קינזיוטייפ לעידוד סיבוב האמה


מילה קטנה, לפני שאתם רצים לרכוש סליל קינזיוטייפ: האינטרנט מלא בסרטוני הדגמה לשימוש בקינזיוטייפ בקרב מבוגרים- במקרים של הפחתת כאבים, ייצוב מפרקים ועוד…

אני ממליצה כי בתינוקות הזקוקים לטיפול- הנחת הקינזיוטייפ תעשה על ידי איש מקצוע מוסמך, שבנוסף למקצוע טיפולי מוכר, יהיה גם מוסמך לשימוש בקינזיוטייפ- ולא רק ‘מטפל בקינזיוטייפ’, ללא מקצוע. שהרי זהו כלי טיפולי, ולא הטיפול עצמו.

בשיטת הטיפול בקינזיוטייפ בה אני משתמשת הינה נוירו פדיאטרית, אותה למדתי לפני מספר שנים מד”ר סינדי ביילי, פיזיותרפיסטית ילדים בכירה ומרצה נפלאה, שהגיעה מארה”ב (ועדיין מגיעה מידי פעם) ללמד פיזיותרפיסטים התפתחותיים מרחבי הארץ.

לעדכונים נוספים בנושאי מחקר וטיפול, אתם מוזמנים להרשם לבלוג, וכן להתעדכן בדף המקצועי שלי בפייסבוק, פה בלינק.

להתראות, גליה

יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.

Comments


bottom of page