אם אתם מקוראי הבלוג הותיקים, בטח שמתם לב שאין פה המון תוכן התפתחותי ספציפי על זחילה. זה לא במקרה! הפוסט הבא (וגם הסירטון) ירחיבו על התרומה האדירה של זחילה על התפתחות, אבל כנראה שאנפץ בדרך כמה מיתוסים על זחילה בתינוקות.
אז לא סתם הוציאו את ענין זחילה בתינוקות בארה״ב לפני חודשיים מרשימת הדרישות ההתפתחותיות של ה- CDC. זחילה היא באמת נהדרת! כמו כל התקדמות במרחב. היא תורמת להתפתחות התינוק בכך שהוא מבין שבכוחו להגיע נקודה אחת לשניה, הוא לומד את המרחב (ומפתח התמצאות במרחב, ותפיסת גובה ועומק עם הזמן: שזה באמת די מדהים), ומסוגל בזכות התנועה החדשה להגיע לאזורים חדשים ולחקור לעומק את סביבתו.
אם התינוק הזוחל מתחיל להשתכלל ועולה לזחילה על שש- לעומת דרכים נוספות להתקדמות במרחב (זחילת גחון, גלגול או קפיצות על הישבן): הוא מרוויח תנועה יעילה יותר מבחינה אנרגטית – כלומר מוציא פחות אנרגיה על יותר מרחק.
מה יעזור לתינוק להתחיל לזחול?
תינוק שנהנה מתנועה, אינו מתנגד לשכיבה על הבטן, מראה סקרנות ונסיון הושטת יד למשחקים על הבטן, סיבובי ציר ואולי זחילה לאחור (עליה הרחבתי בפוסט הזה)- ככל הנראה נמצא ממש בדרך לזחילה.
אולי זה ירגיע לדעת, שחלק מהתינוקות יחלו לזחול לאחר שנעמדו, התיישבו ואף החלו ללכת לצידי הספה. באמת. אין דרך אחת בהתפתחות.
האם יש לתרגל זחילה על שש לתינוק שזוחל על הגחון?
תינוק זוחל זה תינוק זוחל. אין הכרח לעבור את כל הזחילות שבספר.
אפשרו לתינוק שזוחל על הגחון הזדמנויות בטוחות לגמוע מרחקים על משטחים מגוונים, בגבהים שונים, לעבור מעל מכשולים, לטפס במעלה מדרגות (בשמירה)… כל אלו יסייעו לו לנצל הזדמנויות להפעיל את גופו מול אתגרים חדשים.
תוכלו למצוא רעיונות לסביבה מורכבת, מגוונת וביתית בפוסט הזה.
הרעיון הוא גיוון בתנועה אבל דרך סביבה תומכת התפתחות: כלומר שהתנועה תבוא ממנו- ולא שאתם תעשו עליו תרגילים מיותרים וחסרי הקשר (למעט המלצה ברורה בטיפול שנערך על ידי פיזיותרפיסט.ית התפתחותי.ת על תרגילים ספציפיים).
אבל.
זה לא אומר שכל מי שלא זוחל בדרך לעתיד התפתחותי בעייתי! בעצם, אף מחקר לא הצליח להוכיח את הענין כי זחילה בתינוקות היא חובה התפתחותית שבלעדיה לתינוק יהיו חוסרים עתידיים. בנוסף לכך, בקליניקה אנחנו רואות.ים פעמים רבות שהגיעו בגלל שעדיין לא זוחלים, ולפעמים הם תינוקות עם מוטוריקה עדינה נהדרת ממש (וגם אכילה יפה). אז לא, אין קשר מוחלט וישיר בין זחילה למוטוריקה עדינה. זה לא חד משמעי.
לסיכום, זחילה בתינוקות היא נפלאה, וחשוב שילד יקבל המון התנסויות והזדמנויות לנוע במרחב! חשוב שתהיה לתינוק היכולת לעבור עצמאית בין מנחים (משכיבה, לישיבה, לשחילה, ולעמידה). תפקידנו כהורים לספק לו סביבה מורכבת, בטוחה ומסקרנת וגם, המון זמן להתנסות בהנאה עם עצמו בנוכחות תומכת מסביב.
הנה סרטון מתוק שערכתי עבורכם:
מתי להתייעץ עם פיזיותרפיסט.ית התפתחותי.ת לגבי זחילה בתינוקות?
אם אתם דואגים- אל תבזבזו את הזמן בהדרכות מציפות ולא מקצועיות. פנו ישר לפיזיותרפיסט.ית התפתחותי.ת. מורשה ובעל.ת נסיון, כדי לקבל הדרכה משמעותית, ספציפית לילד שלכם ומבוססת על ידע רחב בהתפתחות הילד, ולא על ״שיטה״.
אז מתי לפנות? כלל האצבע הוא שאם התינוק עדין לא מסוגל לעבור בין מנח שכיבה לישיבה לעמידה, ואינו נע במרחב סביב גיל 9-10 חודשים- כדאי לפגוש פיזיו (אפילו למפגש הערכה והדרכה אחד- לעיתים זה מה שצריך). חשוב לדעת כי זהו שרות שניתן לקבל ללא עלות דרך קופות החולים במכונים להתפתחות הילד.
נזכור שאין שיטות להתפתחות תינוקות- התפתחות מוטורית היא מגוונת, מורכבת ומושפעת מגורמים רבים. יש לנו השפעה רבה עליה, אבל אין לנו ״לחצני פלא״.
הצטרפו לסדנה של חצי שנה-שנה לקבל הדרכה מקצועית ומענה לשאלות שלכם, מכל מקום בעולם!
להתראות, גליה
הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.
Comments