כיצד מתיישבים תינוקות? האם צריך להושיב תינוקות? ואם כן – מאיזה גיל וכיצד? האם יש צורך בפיזיותרפיה התפתחותית במקרה שהתינוק עדיין אינו מתיישב בגיל עשרה חודשים?
בפוסט זה אנסה ‘לשפוך אור’ בנושא כל כך עקרוני, בהתפתחות מוטורית בתינוקות. מהם יתרונות הישיבה, מתי מומלץ לסייע לתינוק ומה תפקיד הפיזיותרפיה ההתפתחותית בענין.
פוסט מעודכן מספטמבר 2019 לפי ההמלצות החדשות של ארגון הפיזיותרפיה האמריקאי
יש בארץ טאבו מסויים בנושא הושבת תינוקות שאינם יושבים. כדי לתת תמונה יותר ‘בינלאומית’, אציין שבארה”ב מדריכים את ההורים להושיב תינוקות בגילאים צעירים מאוד. ממש.
הפיזיותרפיה ההתפתחותית, התיישבות וישיבה של תינוקות
הפיזיותרפיה ההתפתחותית מסתכלת בראייה רחבה על כל הבטי ההתפתחות, ולכן תרצה לאפשר לכל תינוק, בכל גיל, להשתתף בפעילות שמתאימה לבני גילו, בהתאם ליכולותיו המוטוריות הייחודיות.
יתרונות המשחק בישיבה:
משחק בישיבה מאפשר לשתי הידיים לעבוד יחד- למחוא כפיים, להכניס צעצוע לקופסא ולהוציא, לאכול לבד ועוד ועוד. לישיבה יתרונות התפתחותיים רבים – לאכילה, לנשימה ולקולות שמפיק, יתרונות קוגנטיבים – וכן שכלול היכולת להתמצאות במרחב (הכל מבוסס ידע ומחקר בינלאומי- זו לא ‘שיטה’: עומד ידע קליני ומחקר רב בינלאומי מאחורי הכתוב, של מקצועות רבים החוקרים התפתחות מוטורית של תינוקות, ביניהם פיזיותרפיה התפתחותית ופסיכולוגיה התפתחותית).
כיצד תינוק מתיישב?
דרך הצד/מעמידה/מעמידת שש/ מעמידת ברכיים מול רהיט. יש לתינוקות מגוון שיטות להתיישב ויש תינוקות שיתיישבו רק לאחר שהם כבר נעמדו, ואף הולכים לאורך רהיטים (הליכה הצידה), הכל ‘חוקי’ ויש מגוון רחב של סגנונות התפתחות. הרבה מתיישבים דרך הצד, ופוסט הזה של שכיבה על הצד יש תמונות וסרטון מקסים שממש מדגימים כיצד (כנסו ללינק: מוזמנים לקרוא!). היתרון בהתיישבות דרך הצד/עמידת שש היא הנחת הידיים שמלמדת את התינוק להגיב במקרה של איבוד שיווי משקל. מומלץ להקפיד בתקופה מלחיצה זו על משטח בטיחותי וסביבה נוחה ומתאימה לתינוק.
הנה דוגמא להתישבות שמתחילה משכיבה על הצד:
התיישבות וישיבה של תינוקות דרך הצד
היה מאתגר אבל שווה!
דרך נוספת להתיישב היא דרך מעבר מעמידת ברכיים לישיבה צידית:
עומר בן 6 חודשים מתיישב מעמידת 6
נכון נראה מאושר? טוב שנמצא על משטח מותאם
האם יש צורך לעודד התיישבות וישיבה של תינוקות?
חשוב שתינוק ילמד להתישב בעצמו: תינוק שלמד להתיישב לבד, לא ישאר ‘תקוע’ בישיבה; תמיד יוכל לבחור באופן עצמאי אם רוצה לשבת, לשכב בחזרה, לעבור לזחילה….ולכן העצמאות בתנועה כל כך משמעותית לתינוקות. איך תינוק מתיישב? לא, לרוב ממש אין צורך באימונים ותרגילים… רק הרבה הזדמנויות לעבוד לבד עם הגוף, והרמות של התינוק דרך הצד על ידי ההורה. כן…זה הכל!
אבל, מה קורה אם התינוק עדיין לא התיישב?
כפי שניתן לראות גם מהנסיון הקליני, וגם מהספרות הבינלאומית בנושא – סביב גיל שישה חודשים, אם התינוק עדיין אינו מתישב בעצמו – כדאי ומומלץ לאפשר לו הזדמנויות לפעילות בישיבה מדי פעם.
שימו לב: לפרקי זמן קצרים, ולשים לב שהילד בעניין, אינו מראה חוסר נוחות או חוסר שליטת ראש (נשמט/מתנדנד בחוסר יציבות).
אבל- בואו נתייחס לאופן בו כדאי לעשות זאת:
לא מומלצת לא הושבה פאסיבית כזו, כשמסביב לתינוק פזורות כריות (זו ממש לא דרך טובה לפתח התיישבות עצמאית וזו גם אינה דרך לתינוק לדעת להכנס ולצאת לבד למצב של ישיבה).
מומלץ להושיב בכיסא אוכל לפרקי זמן קצרים (צריך כיסא שהתינוק נראה שיושב בו טוב) לצורך אכילה- עצמאית ומשולבת בהאכלת המטפל. לא בטוחים איזה כיסא לבחור? לחצו כאן לקריאת פוסט בנושא בחירת כיסאות אוכל לתינוק.
להושיב עלינו, ובין רגלינו – לצורך משחק עם שתי ידיים – למשל הקשת חפץ בחפץ, הכנסה והוצאה של צעצוע מתוך קופסא, מחיאות כפיים וכו’.
צפו בסרטון הסבר מדף האינסטגרם שלי:
הדרכה מעמיקה על התיישבות וישיבה - בסדנת "יוצרים יחד סביבה תומכת התפתחות" לגילאי 6-12 חודשים
חושבים שחצי שנה זה מוקדם מדי? זה בהחלט ענין תרבותי. הנה לינק לסרטון שמתאר התפתחות מוטורית בגיל חצי שנה ויש בו דוגמאות כיצד הושבה של תינוק לפרקי זמן קצרים בעת פעילות (מומלצת תמיכת הורה ובטח לא להשאיר לבד/מול מסך). שימו לב שעדיף להושיב על משטח יציב (ולכן בעגלה זו אינה הדרך לספק את מה שישיבה על משטח יחסית קשיח (מרופד-כן, מוגן-כן, כמזרון פעילות או משטח סול):
תינוקת יושבת בגיל שמונה חודשים
מתי כדאי להתייעץ?
לא לכל התינוקות ההתיישבות מגיעה כל כך בקלות: יש תינוקות, בעלי התפתחות תקינה אבל…קצת איטית. אלו עדיין לא מתיישבים בגיל תשעה, עשרה חודשים. לתינוקות אלו, אנחנו מעדיפים בפיזיותרפיה התפתחותית, שילמדו להתיישב, ולא רק יושבו באופן פאסיבי.
פעמים רבות מגיעים אלי לטיפול תינוקות שגם בגילאי 11 חודשים עדיין לא הושבו מעולם (אפילו את האוכל אכלו בחצי שכיבה, שזה ממש חבל…). אחת ממטרות הטיפול הראשוניות הינה לאפשר עצמאות לתינוק- בין השאר התישבות. אני מתרשמת מהי הדרך המתאימה ביותר ללמד את התינוק להתיישב בעצמו, וההשפעה היא מהירה ויוצרת קפיצה מרשימה בהתפתחות המוטורית, ובתחושת עצמאות וגאווה אצל התינוק.
לסיכום, טוב לתינוק בן 9-10 חודש’ לדעת להתיישב בעצמו, לצורך עצמאות (החופש להחליט מתי בא לו להיות באיזו תנוחה)
ולצורך יכולת למשחק שמתאים ליכולותיו הקוגנטיביות.
תינוק מקסים בחדר הטיפולים של ‘לשבת לקום’, אנחנו מתרגלים הפעם התיישבות מהצד
תינוק בגילאי 9-10 חודשים שעדיין לא התיישב בעצמו, אפשר בהחלט להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית התפתחותי/ת לצורך הדרכה והדגמה כיצד שלהתיישבות וישיבה , שההורים יוכלו ליישם בבית. יתכן ויהיה צורך ספציפי לחזק שרירים מסויימים, ודרך משחק והנאה נוכל לסייע לו ליצור בעצמו (הכי טוב!) את התנועה החדשה. לעיתים קרובות מאוד מרגע שמגיע תינוק בגילאים אלו אליי לטיפול- מרגע שהתחלנו להושיבם לפעילות (אני וההורים, תמיד עובדים יחד) – כמובן דרך התייחסות ספציפית לכל תינוק והדרכה מותאמת אליו באופן ייחודי- מגיעה ‘קפיצה גדולה’ מוטורית, ובעיקר רגשית ומשחקית (שזו בעצם בניית מוטיבציה ותשתית ללמידה!)
לעיתים רק מפגש אחד או שניים עם פיזיותרפיסט/ית התפתחותי/ת ישפיע לטובה וישנה את החוויה של התינוק והוריו. בואו ניפגש מכל מקום בארץ ובעולם:
אשמח לשמוע ממכם בתגובות,
יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.
Comentarios