האם ניסיתם להשכיב את התינוק שלכם על הצד? ההתפתחות המוטורית של תינוקות מתרחשת במנחים שונים. שכיבה על הצד בתינוקות הינה מנח חשוב ושימושי, ומאפשרת לתינוק פעילות, תנועה ומשחק. אבל- לא תמיד ולא בכוח. בואו לקרוא מתי זה מתאים, ואיך:
הפעם נתיחס, בהסברים תמונות וסרטון מקסים – ליתרונות השכיבה על הצד בזמן פעילות.
פוסט זה הינו חלק מקבוצת פוסטים בנושאים הקשורים להתפתחות מוטורית בתינוקות.
לתינוק שלכם קשה לשכב על הבטן? שימו אותו על הצד!
וגם כשהוא גדל, זוהי תנוחה חשובה ביותר:
השכיבה על הצד מהווה מנח מעבר: ממנו מתהפכים ומתיישבים, ומכינה את הגוף לשכיבה על הבטן.
השכיבה על הצד מאפשרת לתינוק להכיר את גופו באופן משמעותי, שיסייע לו גם בהמשך הפעילות.
אני משתדלת להראות לכל ההורים שאני פוגשת, בטיפולים ובסדנאות, כיצד ניתן ליישם את השכיבה על הצד לאורך כל היום! בכל פעם מס’ שניות. זוהי ‘תחנת מעבר’, שניתן להכיר לתינוק לאורך כל היום, לעיתים לשניה שתיים, ולא יותר.
נכון, לעיתים יש צורך בהדרכה ספציפית יותר, על ידי פיזיותרפיסטית התפתחותית, לגבי אופן החזקת התינוק, על ידי הוריו – וזאת בהתאמה לכל תינוק ולסגנון התנועתי שלו (הרי אין דרך אחת לכל התינוקות!), ולא פחות חשוב: בהתאמה לכל הורה… ההתפתחות המוטורית הינה מגוונת ומשתנה מילד לילד. לא נשכח זאת!
ואמנם, לא כל התינוקות מסתגלים להשכבתם על הצד מהיום הראשון, לכן הדרך בה אנו ההורים משתמשים במעבר לצד במהלך היום יום, בטיפול השוטף בתינוק (בהחתלה, ובכל הפעילויות!), יכולה ‘לידד’ את התינוק עם המנח. לאורך היום, בכל הרמה של התינוק לידיים, בכל מעבר מהגב לבטן, כל פעם קצת.
חשוב להקפיד כי היד התחתונה משוחררת ונושאת משקל, ואינה נשארת ‘מאחור’, הנה תמונה להדגמה:
בן חדשיים מתנסה בשכיבה על הצד
התינוק המתוק מתוק הזה, שחלקנו מכירים ממש מצויין, מצליח בשכיבה על הצד לחוש היטב את שתי ידיו האחת בשניה ואף לשים אותן בפיו (כן כן, ‘קו אמצע’, אבל אין טעם סתם להכניס פה מושגים ‘מפוצצים’).
לאחר השכיבה על הצד הוא עובר, כמעט ברצף, לשכיבה יפה על הבטן (שנראית בדיוק כמו שצריכה להראות בגיל חודשיים) – וגם היא נמשכת שניות מספר. לא צריך ‘להשתגע’ בתירגולים ו’אימונים’. פשוט הרבה התנסויות קצרות.
בן חדשיים על הבטן, עם סבתא
נכון שאין כמו מראה עיניים ?
אני שמחה לשתף אתכם בסרטון המקסים ששלחה לי אמא של יהלי, יהלי היתה בת חדשיים, כשהגיעה למפגשי האמהות והתינוקות של לשבת לקום- והיא לא אהבה לשכב על הבטן!
ואיך קשורה השכיבה על הצד? לא תאמינו כיצד השכיבה על הצד איפשרה לה חקירה ומשחק, סקרנות והכנה לשכיבה על הבטן. יהלי הפכה לאחת התינוקות הנינוחות יותר על הבטן, וההתפתחות המוטורית שלה היתה מופלאה. בסרטון מצורפים הסברים רבים- מוזמנים לצפות!
הנה הסירטון הקצר: מאחלת לכם צפייה בהנאה:
גם בגילאים מאוחרים יותר, יתרונות השהיה על הבטן יתבטא בהתרוממות להתישבות דרך הצד- עליה כבר פרטטתי בפוסט ספציפי– כן כן, מפה הכל מתחיל. לא כל התינוקות כמובן יתישבו דרך הצד, וחלקם יגיעו לישיבה זו בהמשך, בהתאם לסגנון התנועתי שלהם. הנה, כך נראה התינוק ששכב על הצד מול המראה בגיל 6-7 חודשים:
תינוק מתיישב דרך שכיבה על הצד-1
תינוק מתיישב מהצד-2
מתאמץ אמנם, אבל נראה מקסים, נכון? התפתחות מוטורית יכולה להיות כיף גדול, בלי אימונים ספציפים, פשוט לאפשר לתינוק המון הזדמנויות לשחק וסביבה מתאימה ומעניינת.
אתם מוזמנים לתייג אותי שאראה תמונות של התינוק שלכם על הבטן והצד, ובכלל להתעדכן בתכנים העולים בדף המקצועי שלי באינסטגרם (לפעמים אני גם בפייסבוק- ממש פה)
מוזמנים להגיב, לשתף, להתייעץ.
להתראות, גליה
יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.
Comments